Tannhelsetilbudet til pasienter som får hjemmesykepleie

Gunhild V. Strand

Professor UiB
gunhild.strand@uib.no

Prosjektleder og prosjekteier

Prof. Gunhild V. Strand ved Universitet i Bergen, prosjekteier er Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester

Samarbeidspartnere

Bergen kommune, Tysnes kommune, INSPIRFRFR, Hordaland Fylkeskommune og Forbundet Tenner og Helse

Prosjektperiode

2015-2018

Kort om prosjektet

Dette prosjektet hadde som mål å evaluere tannhelsetilbudet til syke, hjemmeboende som har vedtak om hjemmesykepleie. Betingelsene for et godt tannhelsetilbud er at samarbeidet mellom kommunene og de offentlige tannhelsetjenestene fungerer optimalt.

Totalt 418 pasienter fra et distrikt i Bergen kommune fikk tilsendt et tilbudsbrev om gratis tannhelseundersøkelse fra den offentlige tannhelsetjenesten i fylkeskommunen. De mottok dessuten en pose inneholdende en informasjonsbrosjyre, en tannkost, en liten tube tannkrem og en sukkerfri sugetablett. Denne fikk de utlevert av hjemmetjenesten. Etter 1 år viste det seg at 18 % hadde benyttet seg av tilbudet.

Funnene viser at Tannhelsetjenesten i Hordaland har gjort en innsats for å forsøke å nå denne gruppen med sitt tilbud, men kommunen må på vegne av sine pasienter tilrettelegge for at disse kan nyttiggjøre seg av tilbudet. Dersom kommunene virkelig ønsker å imøtekomme denne utsatte gruppens betydelige tannhelseutfordringer, må de i større grad etterspørre og nyttiggjøre seg tilbudet fra den offentlige tannhelsetjenesten.

Et oppsøkende tilbud slik fylkeskommunen ettertannhelsetjenesteloven forplikter seg til, vil være mer hensiktsmessig. Et oppsøkende tilbud bør vektlegge forebyggende behandling.

Les hele artikkelen her (ekstern link)

Fortsett til alle Geronett-prosjekter

Nettredaktør: Randi Sekkeseter og Lene Elisabeth Myhren

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten.
Du kan også lese mer om vår bruk av informasjonskapsler.