Om oss

Geronett er et tverrfaglig nettverk bestående av forskere fra tannhelsetjenesten, fra helse og omsorgstjenesten,fra utdanningsinstitusjoner og fra sykehus. Vi ønsker å engasjere og skape mer forskningsaktivitet på munnhelsen til de eldre.

Vi mener det er for liten kompetanse og bevissthet om viktigheten av god oral helse i andre helsetjenesteområder, og dette vil vi gjøre noe med. Vårt mål er at dette nettverket skal engasjere og legge til rette for mer tverrfaglige prosjekter, både innen forskning, utdanning og i praksisfeltet.

Geronett ble etablert av de seks odontologiske kompetansesentrene i 2018, med støtte fra Forskningsrådet.

Bakgrunn

Det er et stort fokus på forskning og tiltak som skal gi befolkningen flere sunne år og tilrettelegge for en god alderdom. Dessverre har oral helse i altfor liten grad vært inkludert i denne satsingen. Vi vet derfor lite om utviklingen i oral helse, om behandlingsbehovet og om behandlingen som utføres i den eldre befolkningen.

God oral helse er viktig for livskvaliteten de siste årene av et liv, og dårlig oral helse kan i stor grad forebygges. I dag er det vanlig at de eldre bevarer sine naturlige tenner, men desto mer restaurerte tenner de har, gir også et stadig økende teknisk og avansert behandlingsbehov. Andre aldersbetingede tilstander som for eksempel gikt, lammelser og kognitive svekkelser, kan gjøre det vanskelig for personen selv å opprettholde en god oral helse.

Det er flere studier som viser at beboere på sykehjem i Norge har dårlig oral helse. Vi trenger enda mer forskning på dette temaet, og vi trenger tiltak for å sørge for at alle skal få en best mulig alderdom med best mulig/god oral helse.

Nettredaktør: Randi Sekkeseter og Lene Elisabeth Myhren

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten.
Du kan også lese mer om vår bruk av informasjonskapsler.